Hematopoesi

Hematopoesi humana.
* Les característiques morfològiques de les cèl·lules hematopoètiques es mostren com s'observa en la tinció de Wright, tinció de May-Giemsa o tinció de May-Grünwald-Giemsa. Els noms alternatius de certes cèl·lules s'indiquen entre parèntesis. * Certes cèl·lules poden tenir més d'una aparença característica. En aquests casos, s'ha inclòs més d'una representació de la mateixa cèl·lula. * Junts, els monòcits i els limfòcits comprenen els agranulòcits, a diferència dels granulòcits (basòfils, neutròfils i eosinòfils) que es produeixen durant la granulopoesi. * B., N. i e. representen basofílic, neutrofílic i eosinofílic, respectivament - com en promielòcit basofílic. [1] L'eritròcit policromàtic (reticulòcit) de la dreta mostra el seu aspecte característic quan es tenyeix amb blau de metilè o Azure B.
[2] L'eritròcit de la dreta és una representació més precisa de la seva aparença en la realitat quan es veu a través d'un microscopi.
[3] Altres cèl·lules que sorgeixen del monòcit: osteoclasts, microglia (sistema nerviós central), cèl·lules de Langerhans (epidermis), cèl·lules de Kupffer (fetge).
[4] Per a més claredat, els limfòcits T i B es divideixen per indicar millor que la cèl·lula plasmàtica sorgeix de la cèl·lula B. Tingueu en compte que no hi ha diferència en l'aparença de les cèl·lules B i T, llevat que s'apliqui una tinció específica.

L'hemopoesi o hematopoesi (del gr. αἷμα,-ατος-, 'sang' i ποίησις , 'creació') és el procés de formació, desenvolupament i maduració dels elements figurats o cèl·lules sanguínies presents a la sang[1] (eritròcits, leucòcits i plaquetes) a partir d'un precursor cel·lular comú i indiferenciat conegut com a cèl·lula mare hematopoètica pluripotencial, unitat formadora de clons, hemocitoblast o stem cell .[2]

Les cèl·lules mare, que en l'adult es troben a la medul·la òssia vermella, són les responsables de formar totes les cèl·lules i derivats cel·lulars que circulen per la sang. Les cèl·lules sanguínies són degradades per la melsa i els macròfags del fetge.[3] Aquest últim també elimina les proteïnes i altres substàncies de la sang.

  1. «Hematopoesi». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Birbrair, Alexander; Frenette, Paul S. «Niche heterogeneity in the bone marrow» (en anglès). Annals of the New York Academy of Sciences, 1370, 01-03-2016, pàg. 82–96. DOI: 10.1111/nyas.13016. ISSN: 1749-6632.
  3. Parslow,T G.; Stites, DP.; Terr, AI.; Imboden JB. Medical Immunology. 1. ISBN 0-8385-6278-7. 

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search